9 dôvodov prečo chovať Afrického slimáka.

Vytvorené: 21.11.2021, Autor: Jaro Kalafus

 Pri úprimnej odpovedi na otázku, aké domáce zvieratká máte, sa určite stretnete so zvláštnym pohľadom. Nevyhnete sa otázkam, ktoré určite budú na tento štýl - Prečo práve Africký slimák? Načo ti slimáka? Prečo nie radšej psa? a oveľa viac otázok na tento štýl. Preto som si tu pripravil pre vás, 9 dôvodov, prečo si myslím že je vhodné chovať slizkého kamaráta.


  1. Africký slimák je jednoduchý na chov. Zvládnu to aj začiatočníci v teraristike.

  2. Africký slimák záujme pozornosť detí. Deti väčšinou sú zaujaté veľkosťou a pohľadom na slimáka zblízka.

  3. Africký slimák je vhodný pre alergikov. Žiadne chlpy, žiadné feromóny apod.

  4. Africký slimák nevydáva zvuky (okrem chrumkania). Takmer úplné ticho, až na chrumkanie sépiovej kosti.

  5. Africký slimák nepĺzne. Žiadné chlpy zapichané v gauči alebo po kobercoch.

  6. Africký slimák nepotrebuje pozornosť 16hodín denne.Stačí mu pozornosť tak na 10-15minút denne - vybrať trus, doložiť jedlo, pohladkať.

  7. Africký slimák neškrabe na dvere. Len lozí po svojom "výbehu".

  8. Africký slimák nezaberá veľa miesta. Stačí mu plastový box, úmerný jeho veľkosti alebo terárium.

  9. Africký slimák nestojí veľa. Potraviny pre neho sa tiež nachádzajú v každej domácnosti a nezje veľa. Cena je veľmi nízka.
Africké slimaky a prečo ich chovať.

Africké slimaky a prečo ich chovať.

     Autor fotky: E. Lackovičová

Africké slimaky a prečo ich chovať.

  Všetky informácie potrebné k chovu nájdete na tejto stránke. kŕmenie, rozmnožovanie, substrát, Nádoba alebo terárium, selekcia, teploty a vlhkosť.
Rozšírené popisanie jednotlivých bodov:

1. Africký slimák nevyžaduje pokročilé skúsenosti z teraristikou, pretože starostlivosť je jednoduchá a skladá sa z troch bodov. Prvý, kŕmiť raz za deň dva. Druhý, vybrať nezjedenú potravu a výkaly denne. Tretí, dávať pozor na dostatočnú vlhkosť.

2. Ako už bolo popísané vyššie, slimáky dokážu zaujať deti a preto je to asi jedno z najvhodnejších prvých zvieratiek - netreba ho brať na prechádzky, a naučí sa pravdepodobne kedy a ako krmiť slimáka. V škôlke, škole môže povedať aký je frajer. Zvyknuté z veľkosti slimákov, ktoré vidia v záhradke alebo na lúke keď poprší, budú doslova očarený veľkosťou.

3. K tejto časti to je popísané veľmi dobre hore v zozname. Rád by som doplnil informáciu, že sliz lissachatín je liečivý na kožné exémy, vyrážky.

4. Slimáky neštekajú, nemňaukajú, nesyčia, nehovoria a len mlčia. Jediný zvuk ktorým prekvapí, je chrumkanie napríklad sepiovej kosti, suchého lístia alebo škrupiniek z vajíčok.

5. Chlpy alebo šupiny po nich nenájdete. Maximálne vajíčka, ale to je už iná kategória ...

6. Stačí na nich myslieť približne 15minút denne, a to keď ich idete nakrmiť, vyčistiť a pohladkať. Viac pozornosti nevyžadujú, ale veľmi vrúcne ju ocenia. Najmä pri reticulatách pozorujem to, že ak ich vezmem do ruky, pohladkám za tykadlami, tak sa spokojne obzerajú, vyťahujú. Následne po "odložení" sú lozivejší a viac zjedia, ako keby som ich nechytal, a len im dal potravu.

7. Slimák potrebuje mať svoj "výbeh" na každý centimeter svojej ulity aspoň liter a pol priestoru. Pre jedného dospelého slimáka (najväšieho aký sa dá zohnať!) vám stačí 40-50litrová nádoba, ktorá nezaberie veľa miesta.

8. Z vyššie uvedeného dôvodu, liter a pol priestoru na centimeter ulity, robí zo slimáka celkom nenáročné domáce zvieratko. najväčší druh ktorý je bežne dostupný, Reticulata, má 16-18cm v ulite maximálne. To znamená že pre jedného slimáčika stačí 32litrová nádoba.

9. A znova naviažem na predchádzajúci bod, vďaka tomu že nepotrebuje terárium 150x50x50 ako napríklad agama bradatá, tak slimáci sú pomerne lacní. Krmenie pre nich som zhrnul v záložke kŕmenie, kde si môžete konkrétne pozrieť, čo môžu jesť a čo máte doma.



   Na záver, dúfam že sa rozhodnete správne a prehodnotíte či sa dokážete postarať o afrického slimáka. Ak áno a chcete vedieť kde ho získať, ozvite sa v záložke kontakt, odporúčim Vám nejaký kvalitný chov v blízkosti. Ak už máte slimáčika, zašlite fotku na instagram, ktorú neskôr môžeme zverejniť na instagrame, facebooku alebo v galérií.